Aleksei Korotaev: 'Vanuit cel snel naar Roda JC'
Door RAYMOND KERCKHOFFS

Vandaag, 07:10 in SPORT


Acht maanden lang zat hij waarschijnlijk onschuldig in de gevangenis. Tot zijn grote opluchting hoorde Aleksei Korotaev afgelopen donderdag dat de rechter in de Verenigde Arabische Emiraten bewezen acht dat zijn handtekening vervalst is. Tegen twee zaakvoerders van zijn tegenpartij werd een arrestatiebevel én een celstraf van een jaar uitgesproken. Zelf hoopt de Russisch-Zwitserse investeerder in Roda JC aanstaande maandag volledige vrijspraak te horen. "Dan reis ik zo snel mogelijk naar Limburg", zegt Korotaev in Dubai, waar TELESPORT hem opzocht.

"Ik heb niks te verbergen”, zegt Aleksei Korotaev in Dubai. De Russisch-Zwitserse investeerder in Roda JC wil zo snel mogelijk naar Limburg reizen.
"Ik heb niks te verbergen”, zegt Aleksei Korotaev in Dubai. De Russisch-Zwitserse investeerder in Roda JC wil zo snel mogelijk naar Limburg reizen.Ⓒ FOTO DE TELEGRAAF
Hoewel zijn advocaten hem een negatief advies voor dit interview gaven, is Korotaev bereid ons in het majestueuze Westin-hotel in Dubai Marina te ontvangen. Hij staat open voor een gesprek, maar benadrukt dat hij tot maandag inhoudelijk niet op de nog lopende rechtszaak kan ingaan. "Als er dan duidelijkheid is, zal ik het hele dossier meteen in het Engels, Frans en Russisch laten vertalen. Ik heb niks te verbergen", benadrukt Korotaev.

Begin februari 2017 werd de 31-jarige miljonair op de luchthaven van Dubai aangehouden voor het uitschrijven van een ongedekte cheque van circa 17,7 miljoen euro aan de financieringsmaatschappij Helin International, die in het nabijgelegen emiraat Ras al Khaima gevestigd is. Voor de rechtbank is het nu duidelijk dat er met een vervalste handtekening van de steenrijke Rus geld is overgeboekt van diens bewuste bankrekening.

Erin geluisd
Eind januari werd de geëiste gevangenisstraf van drie jaar voor Korotaev al teruggebracht tot een boete van 10.000 dirham, zo’n 2500 euro. Dit accepteerde de voormalig bankier niet, omdat hij volledige vrijspraak wenst. Nu de rechter bewezen acht dat de Rus erin geluisd is, lijkt hij aanstaande maandag definitief vrijgesproken te worden.

"Ik was heel nerveus hoe er in Kerkrade op mijn aanhouding zou worden gereageerd", erkent hij in de tuin van het hotel. "Toen ik hoorde van de grappige foto’s die op social media verschenen, deed dat mij goed. Ook het spandoek dat in het stadion werd opgehangen (In Aleksei we trust! #freekorotaev, red.), geeft me veel energie. Die steun heeft in die moeilijke maanden mijn geloof versterkt dat ik mijn droom om met Roda JC Europa in te gaan, nog altijd kan realiseren."

Andere club
Korotaev benadrukt dat zijn grootste angst is dat Frits Schrouff in de tussentijd Roda JC al beloofd heeft aan een andere partij. "Dat zou het grootste verlies in mijn leven zijn. Het is niet zo dat ik dan naar een andere voetbalclub ga kijken. Daarvoor heb ik mijn hart al veel te veel aan Roda JC verpand", accentueert hij.

De huidige investeerder cq. ’eigenaar’ van de Zuid-Limburgse voetbalclub, Schrouff, gaf begin februari tegenover deze krant reeds aan dat hij ook met andere serieuze gegadigden in gesprek is. "Dat de heer Schrouff mij in deze heel moeilijke periode heeft gesteund, heeft me enorm goed gedaan. Ik begrijp welke problemen er bij Roda JC zijn ontstaan en ik snap dat hij verder wil met de club. De situatie waar we het afgelopen jaar in zijn terechtgekomen, is uiterst bizar. Ik kan alleen maar benadrukken dat ik heel graag verder wil met Roda JC. Mijn intentie is nog altijd om de club volledig over te nemen. Om honderd procent van de aandelen in mijn bezit te krijgen. Maar als de heer Schrouff met de voorwaarde komt dat ik Roda JC alleen met een andere partij kan overnemen, sta ik daar ook open voor."

Gevangenis
Vorig jaar stortte Korotaev reeds vier miljoen euro, waarvan twee miljoen voor 20% van de aandelen. Een gedeelte van dat geld, twee miljoen euro, werd echter na zijn arrestatie op een bankrekening van een notariskantoor in Heerlen bevroren. "In de gevangenis ben ik veel met Roda JC bezig geweest. In de dagen dat ik het moeilijk had, was de club een belangrijke houvast. Ik maakte allerlei plannen wat ik nu daadwerkelijk met Roda JC wil. Zo heb ik op een kladblok tot in de details uitgewerkt hoe ik de Roda JC Academy voor jeugd wil opzetten, terwijl ik ook een internaat voor jeugdspelers heb uitgetekend."

Wanneer de rechter in Dubai Korotaev maandag vrijspreekt, zal hij spoedig naar Europa reizen. "Ik ga eerst naar mijn familie in Genève. Ik zal twee à drie dagen bij mijn ouders zijn, maar dan ga ik door naar mijn tweede familie. Zo zie ik Roda JC nu. Ik heb ongelooflijk veel steun gekregen vanuit alle geledingen van de club. Dat vertrouwen, de liefde van de supporters, heeft mijn ambities alleen maar vergroot. Ik had het begrepen wanneer ze me hadden laten vallen, maar ze bleven het vertrouwen in mij uitspreken. Juist daarom zal ik er alles aan doen om Roda JC alsnog over te nemen en mijn ambities met de club waar te maken."

 

 © Koempels Pleasure Dome