Hodenius mogelijk nieuwe investeerder


Bij Roda is onenigheid ontstaan over de komst van een mogelijke nieuwe investeerder waardoor Roland Hogenelst mogelijk vertrekt na minder dan een jaar. Hij is niet te spreken over de eisen die de mogelijke nieuwe investeerder, Roger Hodenius, volgens hem zou hebben gesteld.
De 48-jarige zakenman Hodenius groeide op in de regio Parkstad en vergaarde een fortuin als mede-oprichter van Flow Traders, een bedrijf dat geld verdient aan de zogeheten ‘flitshandel’ op de beurs. Daarnaast is hij bekend van zijn huwelijk met ex-GTST actrice Gigi Ravelli.Hodenius is een belangrijke spil in het voornaamste toekomstplan dat nu bij Roda op tafel ligt. Naast Hodenius zou daarin ook een rol zijn voor Mercurius, de beleggingsmaatschappij van wijlen vastgoedmagnaat Henk Stienstra.

Het aanboren van nieuwe geldbronnen is voor Roda noodzakelijk om de toekomst van de club te garanderen. Stijn Koster en Roland Hogenelst staken allebei ongeveer een miljoen euro in de club. Hogenelst kan vanwege de coronacrisis niet verder investeren, ICT-miljonair Koster wil niet telkens in zijn eentje de portemonnee trekken.

In de onderhandelingen met Hodenius spelen Bert Peels en Jan Baggen volgens meerdere bronnen een voorname rol. Zij stapten vorig jaar als lokale ondernemers samen met Koster en Hogenelst aan boord bij Roda JC. Overigens voor een veel kleiner bedrag.

Vanuit de club wil niemand iets kwijt over de inhoud van de onderhandelingen met Hodenius. „Op dit moment is een groep mogelijke investeerders met elkaar in gesprek om een solide basis te bieden voor een succesvol Roda JC”, luidt de officiële reactie.

Over de mogelijke entree van Hodenius is een conflict ontstaan met Hogenelst. Volgens laatstgenoemde zullen de Roda-aandelen in de nieuwe constructie worden verdeeld onder degenen die volgend seizoen in de club investeren. De aandelen van Roda zijn op dit moment nog voor zo’n 80 procent ondergebracht in de stichting FS United en voor 20 procent in handen van Aleksei Korotaev. Aangezien Hogenelst financieel moet passen, zou dat betekenen dat hij afvalt. Hetzelfde zou gelden voor Korotaev, die vanwege juridische procedures in Dubai niet aan zijn geld kan. „Ik heb de conclusie getrokken dat er voor mij dus geen rol is”, laat Hogenelst weten. De ondernemer wil niet zomaar bij Roda vertrekken en claimt het recht op een deel van de aandelen te hebben verworven met het bedrag dat hij afgelopen seizoen in de club investeerde. „In dit plan zou ik een miljoen euro moeten doorspoelen. Daar pas ik voor.”

Hogenelst heeft nu besloten zijn ‘recht op de aandelen’ te koop aan te bieden. Als hij geen aandelen krijgt in ruil voor het door hem geïnvesteerde bedrag, wil hij zijn geld terug. „Dan wordt het een lening aan de club.”

Onlangs werd bekend dat Roda nog 1,2 miljoen euro nodig zou hebben om het lopende seizoen af te maken. Omdat de club in acute problemen verkeerde, moest de gemeente vorige maand zelfs uitstel van betaling van de stadionhuur verlenen. Van die acute geldnood is op dit moment even geen sprake, stelt interim-directeur Karel Bouckaert. „We gaan er nu vanuit dat we nog zo’n zeven à acht ton nodig hebben voor dit seizoen.” Een deel van de kosten is weggevallen en de club kan zo goed als zeker gebruikmaken van de NOW-regeling, waarbij de overheid in verband met de coronacrisis een groot deel van de loonkosten van het personeel overneemt. De vraag wie het resterende deel van het tekort moet ophoesten, maakt volgens Bouckaert deel uit van de onderhandelingen over de toekomst van de club.

Bronbasis: Jimmy Leenders/DDL

 

 
© Koempels Pleasure Dome