Kan de fenix nog éénmaal uit de as herrijzen?

Roda JC Kerkrade leverde zich afgelopen zomer uit aan een gehaaide Mexicaan, Mauricio García de la Vega, en moet daar nu hevig voor bloeden. Te midden van de chaos resteert een sprankje hoop.

De voorbeelden van de dubieuze gedragingen van Mauricio García de la Vega bij Roda JC zijn talrijk. En ze komen nu in snel tempo naar buiten. Bijvoorbeeld het bericht dat een week of drie geleden ineens via een aantal kanalen uitlekte: de begroting van Roda was goedgekeurd door de KNVB. Bevestiging vanuit Zeist bleef uit en zou er ook niet komen. En logisch ook: zonder onderliggende bankgarantie komt de begroting van een verlieslatende club niet door de keuring. En die bankgarantie heeft García de la Vega tot op de dag van vandaag niet willen afgeven. Het was diezelfde García de la Vega die erop aandrong toch naar buiten te brengen dat de KNVB groen licht had gegeven voor het financiële plaatje van de club. Om zo de groeiende onrust wat te temperen, en om wat enthousiasme aan te wakkeren voor zijn plannen. Medewerkers probeerden hem er tevergeefs van te weerhouden.

Het voorbeeldje tekent de handelwijze van de Mexicaan, maar ook zijn naïviteit. Vroeg of laat zou de waarheid toch wel boven tafel komen. Daarbij: wat voor beeld moet de KNVB krijgen van iemand die moedwillig onjuiste informatie naar buiten brengt? En zo groeit het dossier met de dag. Het is momenteel vrij schieten op García de la Vega in Kerkrade. Iedereen heeft wel belastende informatie over hem. Over het luxe leventje dat hij maandenlang leidde, op kosten van de club. Over de ene na de andere afspraak die hij niet nakwam. Over de lening van 150 duizend euro die hij, op eigen houtje, had afgesloten in Duitsland en waarvan niemand weet bij wie en tegen welke voorwaarden. Over het mysterieuze cryptobedrijf dat hij naar eigen zeggen bereid had gevonden zich als naamgever aan het Kerkraadse stadion te verbinden, voor een miljoen euro in drie jaar. Geld dat er uiteraard nooit kwam.

Dezelfde mensen die nu met serieuze aantijgingen komen, hebben García de la Vega ook maandenlang laten begaan

Dezelfde mensen die nu met serieuze aantijgingen komen, hebben García de la Vega ook maandenlang laten begaan. Zij hadden moeten ingrijpen. Sterker: ze hadden de deur nooit voor hem moeten openzetten. Er had veel strenger antecedentenonderzoek moeten worden gedaan naar de man die bij Real Murcia en in Mexico, onder meer als zaakwaarnemer, al een spoor van vernieling had achtergelaten. Eric van der Luer was een van de weinigen die niet meteen meegingen in de juichende verhalen over de veronderstelde clubredder. Hij vertrouwde García de la Vega niet, stelde hem kritische vragen en moest zijn houding bekopen met een vertrek.

Eerder had de aspirant-eigenaar ook directeur Harm van Veldhoven al mogen wegjagen. De voormalige bankier had nog geen enkele formele status binnen Roda JC, maar kreeg wel alle ruimte om de trainer en de selectie samen te stellen. Niemand binnen de club die hem daarbij een strobreed in de weg legde. Maar wie had hem nog moeten bijsturen? Roda JC is volledig ontmanteld, een lege huls. Begin dit jaar vertrok met Hessel Meijer het laatste lid van de raad van commissarissen.

Momenteel fungeert projectontwikkelaar Meijer als interim-directeur. Een clubhart kan hem niet worden ontzegd, maar als jarenlang bestuurder van Roda is hij medeschuldig aan het verval. Zo leek het hem ooit een goed idee Ton Caanen aan te trekken als technisch directeur. Sindsdien hebben de problemen zich heel snel opgestapeld. En is de eens zo trotse Eredivisionist verworden tot schandaalclub. Een club waar blijkbaar helemaal geen plaats meer is voor een fatsoenlijke betalingsmoraal. Vorige week, zo onthulde de NRC, werd de 43 duizend euro die door Chelsea werd overgemaakt voor Ike Ugbo door Roda aangewend om zijn collega’s in Kerkrade uit te betalen. Hoe de gehuurde spits uit Londen aan zíjn geld zou komen, was voor later zorg.

Welke club wil er nu nog een speler stallen in Kerkrade? De reputatie van Roda JC is de afgelopen maanden verder vernietigd. Ja, nieuwe vage gelukszoekers uit den vreemde hebben zich de afgelopen dagen alweer gemeld in het Parkstad Limburg Stadion. Ze werden gelijk de deur gewezen. Zíj wel. De vraag is of er nog tijd is aan de afgrond te ontsnappen. De club moet zich zien los te wrikken van García de la Vega, die nog geld wil zien ook, en tegelijkertijd alternatieve geldbronnen aanboren. Eind oktober moet er bij de KNVB een bankgarantie liggen. Het laatste sprankje hoop van Roda – waar het personeel maandag thuisbleef uit protest tegen de pseudo-investeerder – behelst de steun van ondernemers uit de regio, zoals de jonge multimiljonair Stijn Koster. De Houdini-club heeft zich vaker op het laatste moment weten te redden. Daarna werd de misère er wel telkens alleen maar groter op.

Bron: VI
  

 


©
Koempels Pleasure Dome