Grenzeloze ambitie bij Roda JC: 'Kijk naar Leicester City'

Raymond Kerckhoffs - Telesport:

 

DUBAI - In zijn Audi R8 cabrio rijdt hij door de straten van Dubai, terwijl hij heel even het volume van zijn radio vol open zet. Black and Yellow van rapper Wiz Khalifa schalt door de luidsprekers. Het zwart en geel van zijn nieuwe liefde Roda JC. De club waar de Zwitserse Rus Aleksei Korotaev (foto links) sinds vorige week investeerder is. „Ik heb dit liedje tijdens een skypegesprek aan de spelers laten horen en hoop dat ze hier motivatie uit halen”, geeft hij aan.

 

Sinds zes jaar woont Korotaev in Dubai. Het emiraat waar hij groot heeft leren denken, maar ook de wereld pas echt goed heeft leren kennen. Na succesvolle jaren als bankier in Genčve is de pas 30-jarige multimiljonair hier zijn bedrijf AK Investment Holding gestart. „Eigenlijk haalde ik weinig vreugde uit mijn werk als bankier”, erkent hij. „Ik zocht iets waar ik meer plezier aan beleefde. Een aantal jaren geleden heb ik al eens gesolliciteerd bij de UEFA en onderzocht of ik als officiële FIFA-makelaar aan de slag kon. Ik wilde iets met mijn grote liefde voor voetbal doen, maar vond niet direct iets dat bij mij paste.”

 

In Dubai werd hij drie jaar geleden voorgesteld aan de Limburgse fiscaal econoom Stijn Janssen (foto rechts), die de afgelopen jaren betrokken is geweest bij vele megadeals aan de Perzische Golf. „Met Stijn had ik het altijd over voetbal. We waren altijd aan het pochen wie het meeste wist en wie de meeste wedstrijden had gezien.”

 

„We spraken inderdaad meer over voetbal dan over de zaken”, bevestigt Janssen. „Op een dag sprak Aleksei me aan dat hij iets moois wilde doen. Hij had in zijn gedachten om een voetbalclub te kopen. Het was iets waar hij steeds op terug bleef komen. Toen heb ik hem op mijn club Roda JC gewezen. Als kleine jongen ging ik met mijn vader geregeld naar Kaalheide. ’Als je iets met een club gaat doen, dan moet je zeker iets voor mijn clubje betekenen’, benadrukte ik tegenover hem.”

 

De volgende dag kreeg Janssen al een bericht van Korotaev dat hij het Parkstad Limburg stadion schitterend vond. Korotaev: „Ik had de clubhistorie bekeken en zag dat Roda JC eigenlijk altijd in de top van de Nederlandse competitie heeft mee gedaan. Dit was geen tweederangs clubje. Roda JC heeft titels gewonnen en jaren op Europees niveau gespeeld. Een club met een achterland, prachtige faciliteiten en waar een bijzondere spirit heerste. Ik raakte meteen geďnteresseerd.”

 

De eerste keer dat Korotaev aan zijn vrienden vertelde dat hij Roda JC wilde ’kopen’, werd er gelachen. ’Wil je de nieuwe Abramovich worden?’, werd hem gevraagd. „Maar al mijn vrienden kenden allemaal Roda JC. Dat was voor mij een bevestiging dat ik het goed gezien had. Verder ben ik altijd een fan van het Nederlandse voetbal geweest. Kijk eens hoeveel topspelers groot zijn geworden door in de Nederlandse competitie te spelen. Voetbal is bij jullie als een religie. Het hoort bij het leven. Veel meer dan in andere landen.”

 

„Het is vervolgens eigenlijk allemaal heel snel gegaan”, vertelt Janssen, die steevast de contacten met de Limburgers legde en bij alle onderhandelingen betrokken was. „Wellicht kwam dat ook omdat Roda JC op dat moment laatste in de rangschikking stond. Wij wilden de mogelijkheid aangrijpen om in de winterstop de selectie te versterken. De eerste prioriteit ligt in het gevecht tegen degradatie. Wil je de club gaan opbouwen dan moet je wel op het hoogste niveau actief blijven. En als Aleksei iets in zijn hoofd heeft, dan zet hij er meestal vaart achter.”

 

Het opkrikken van de begroting naar zo’n 15 tot 20 miljoen euro is een voorwaarde om weer bij de subtop van Nederland te horen. Momenteel is Korotaev minderheidsaandeelhouder en ligt het grotere belang nog bij Frits Schrouff. „Bij mij is de ambitie er wel om Roda JC over te nemen. Ik ben echter niet de enige partij die hierover beslist. Ten eerste zullen de heer Schrouff en Roda JC hier ook nog achter moeten staan en is het aan de KNVB om dit goed te keuren”, aldus Korotaev.

 

De voormalig bankier laat het in het midden of dit een hobbyproject of een investering is. „Het is zeker geen pleziertje. Ik ben hier heel ambitieus in en denk aan de lange termijn. Ik ben een winnaar en wil ook met Roda JC hogerop. Deze club hoort in Nederland in het linkerrijtje thuis en moet de strijd met de beste teams aangaan. ”

 

Korotaev wil dan ook nauw bij Roda JC betrokken zijn. Niet iemand die alleen maar van afstand toeziet wat er met zijn geld gebeurt. „Iedere keer wanneer ik in Europa ben, wil ik de club bezoeken. Ik ben zelfs al aan het kijken om in Limburg een appartement te kopen. Bij de recente transfers heb ik al geholpen door mijn contacten aan te spreken. Verder wil ik ook helpen met het verbeteren van de structuur zodat we onze jeugdopleiding kunnen versterken. Ik denk dat dit een van de belangrijke bouwstenen is.”

 

Waar Korotaev het hele gesprek bescheiden is, toont hij pas echt zijn gedrevenheid wanneer er naar zijn droom met Roda JC wordt gevraagd. „Ik hoop dat Roda JC binnen twee jaar weer Europees speelt. Via de play-offs ligt de komende maanden zelfs nog de mogelijkheid om dat voor volgend seizoen af te dwingen. Ik geloof dat je groot moet denken. Kijk hoe Leicester City in enkele jaren is gegroeid. We moeten niet te bescheiden zijn in onze doelstellingen. Het zal enige tijd duren, maar ik ben zeker dat we op dat niveau kunnen komen.”

 
 
foto: Raymond Kerckhoffs
tekst: Telegraaf Media Group - Telesport: Raymond Kerckhoffs


 

 


© Koempels Pleasure Dome