Gemeente Kerkrade akkoord met huurverlaging stadion

De gemeente Kerkrade wil Roda JC de komende drie jaar opnieuw uitstel van betaling verlenen voor een fors deel van de huur van het Parkstad Limburg Stadion.
Als de Kerkraadse politiek akkoord gaat met het voorstel van het college van B en W, dan hoeft de voetbalclub van 2021 tot en met 2023 in plaats van 8 ton maar 2,5 ton per jaar te betalen.

De ontbrekende 5,5 ton per jaar, die Kerkrade als stadioneigenaar normaal met name gebruikt voor de aflossing van het gebouw, moet in de periode 2024-2046 door Roda worden terugbetaald. Die in totaal 1,65 miljoen euro komt bovenop de 1,2 miljoen euro die Kerkrade de afgelopen drie jaar misliep, omdat de huur van 2018 tot en met 2020 ook al werd verlaagd naar 4 ton.

Om die 2,85 miljoen euro terug te betalen, zal de reguliere huursom van 8 ton in de periode 2024-2046 verhoogd worden. In 2046 moet Kerkrade het stadion afbetaald hebben.

Mocht Roda voor eind 2023 naar de Eredivisie promoveren, dan stopt de nieuwe regeling en wordt eerder gestart met extra betalingen. Daarbij wordt wel gekeken naar de aflossingscapaciteit van de club.

Het collegevoorstel volgt ruim twee weken na de aankondiging van het reddingsplan van de nieuwe groep investeerders die Roda in ieder geval de komende drie jaar financieel gaat steunen. Daarbij werd onder meer verteld dat de organisatie op de schop gaat en dat de club om huurverlaging zou vragen.

„Geen akkoord betekent dat zij niet gaan investeren”, schrijft het college in zijn voorstel. Het illustreert de onmacht van de gemeente in dit dossier. Volgens het college heeft de vraag tot huurverlaging net als de vorige keren voor de nodige beroering gezorgd. Toch lijkt er geen andere keuze te zijn dan in te stemmen.

Dat komt door het enorme risico dat Kerkrade als stadioneigenaar loopt als Roda JC - de huurder van het stadion - failliet gaat. Het stadion staat immers nog voor 18,8 miljoen euro in de boeken. En zonder huurder komt dat bedrag volledig voor rekening van de gemeente.

Daarnaast schrijft het college vertrouwen te hebben in de nieuwe investeerders en hun plan. Door deel te nemen is de hoop groot dat Roda een zekerdere (financiële) toekomst heeft.

In gesprek met de club heeft het college aangegeven enkel een voorstel met een minimale huur van 2,5 ton aan de raad te willen voorleggen. Met dat bedrag worden namelijk de rechtstreekse kosten voor het stadion door de gemeente betaald. Kerkrade kan dan het stadion niet afbetalen, maar de verlaging raakt in ieder geval de burgers niet.

In de commissievergadering van 15 juni komt Roda uitleg geven over het verzoek met daarbij een update over de stand van zaken bij de club.
 

Bron: Dagblad De Limburger

 

 


© Koempels Pleasure Dome