Echt gras

Als de plannen van de gemeente Kerkrade doorgaan, speelt Roda volgend seizoen de thuiswedstrijden weer op natuurgras. Daarnaast moeten ook onder meer de kunstgrasvelden en atletiekbaan op Kaalheide vernieuwd worden. Kostenplaatje: circa drie miljoen euro.

Reden voor de plannen is dat zowel het huidige kunstgrasveld in het PLS als twee kunstgrasvelden en de atletiekbaan op Kaalheide aan vervanging toe zijn. De gemeente is eigenaar van de accommodaties.
De werkzaamheden vergen een flinke investering. Van de benodigde drie miljoen euro zal anderhalf miljoen geleend moeten worden.Het kunstgrasveld in het PLS is inmiddels zo versleten dat het de volgende keuring, voor de competitie van het seizoen 2021/2022, waarschijnlijk niet zal doorstaan. Omdat de gemeente verhuurder is, moet het zorgen voor de beschikbaarheid van een goedgekeurd veld.
De keuze bestaat uit het nemen van een nieuwe kunstmat of het compleet nieuw aanleggen van natuurgras. Dat laatste heeft de voorkeur vanuit de voetballerij. De terugkeer naar natuurgras kost ruim twee ton meer dan het vervangen van het kunstgras. De verschillen op de lange termijn zitten met name in het onderhoud (natuurgras) en het vervangen van de velden (kunstgras).

Ondanks het geschetste kostenplaatje, reageerden de Kerkraadse politieke partijen in een commissievergadering overwegend positief op de plannen voor het PLS en Kaalheide. Al is men de discutabele betalingsgeschiedenis van Roda JC richting de gemeente niet vergeten. En dus vinden de plannen voor trainingscomplex Kaalheide alleen doorgang als de club akkoord gaat met een huurovereenkomst voor die accommodatie voor een periode van tien jaar inclusief een onderliggende garantiestelling.
Volgens wethouder Jo Schlangen is de slechte verhouding tussen de club en gemeente inmiddels wel een stuk verbeterd. Er zitten nu andere mensen die meer vertrouwen uitspreken dan we ooit gehad hebben in de afgelopen tien jaar. Maar als we niet kunnen tekenen onder de voorwaarden die wij stellen, dan gaat het feest niet door. Dan hebben we een groot probleem met het sporten op Kaalheide en met Roda JC, zegt hij. Schlangen gaat echter niet uit van zon doemscenario.
De oude kunstgrasvelden op Kaalheide zijn zeer dringend aan vervanging toe. De velden zijn zeventien jaar oud en hadden in 2016 eigenlijk al vervangen moeten worden. Als de plannen doorgaan, worden de velden in twee fases vernieuwd. De hele renovatie moet volgens de gemeente de jeugdopleiding van Roda JC een kwaliteitsimpuls geven.
Nieuwe atletiekbaan
Verder wordt verwacht dat de tevens op Kaalheide gelegen atletiekbaan van Achilles-Top komend seizoen wordt afgekeurd voor het organiseren van wedstrijden. En ook het clubgebouw is over de houdbaarheidsdatum heen. De gemeente denkt aan mogelijke nieuwbouw, al zijn die kosten nog niet in het huidige plaatje verwerkt.
Tot nu toe moest de vereniging haar gebouw altijd delen met Roda JC. Voorzitter Arno Deckers zegt dat een eigen gebouw een langgekoesterde wens is. Ook de voorziening voor de werponderdelen verhuist mee, zodat de kunstgrasvelden niet te beschadigd raken voor de voetballers. Omdat de omliggende renbaan ovaalvormig gebruikt zal worden, wordt het Kaalheideveld alleen nog voor trainingen en mogen er geen wedstrijden meer op worden gespeeld.
De Kerkraadse politiek neemt later dit jaar een besluit over de plannen.


Bron: Dagblad De limburger
 

 


©
Koempels Pleasure Dome