Corona drukt Roda in ernstige crisis

Roda JC verkeert opnieuw in grote financiële problemen. Die zijn zo ernstig dat de club zelfs de salarissen deze maand niet dreigde te kunnen betalen. De gemeente Kerkrade schiet nu te hulp en verleent de club uitstel van betaling voor wat betreft de stadionhuur.
Roda en de gemeente bevestigen dat er een regeling getroffen is om de club wat lucht te verschaffen. „Net zoals we dat bij andere ondernemingen zouden doen. Ik hoop van harte dat er nu een oplossing gevonden wordt”, laat burgemeester Petra Dassen in een reactie weten. De problemen bij Roda JC staan grotendeels los van de coronacrisis, die net als veel andere bedrijven ook voetbalclubs hard raakt. Roda heeft 1,2 miljoen euro nodig om het lopende seizoen af te maken, stelt interim-directeur Karel Bouckaert.

Korotaev

In september vorig jaar werd de club overgenomen door een coalitie van zakenlieden, geleid door horeca-ondernemer Roland Hogenelst en ICT-miljonair Stijn Koster. De coalitie stortte geld om de lopende tekorten weg te werken, waarbij Koster en Hogenelst het overgrote deel voor hun rekening namen. Over het bedrag dat nu nog nodig is, is echter onenigheid ontstaan.

Zo zou een fors deel bijvoorbeeld voor rekening komen van Aleksei Korotaev, die nog altijd twintig procent van de Roda-aandelen in bezit heeft. De Zwitserse-Rus is echter al lange tijd verwikkeld in verschillende juridische procedures in Dubai, waardoor hij niet aan zijn geld zou kunnen. „Hij weet dat Roda nog geld van hem tegoed heeft, dat is niet nieuw”, reageert Korotaevs woordvoerder François Gonin. „Hij is ook nog steeds vast van plan dat te betalen, zodra hij aan zijn geld kan.”

Schrouff

Ook is er discussie tussen de coalitie en voormalig suikeroom Frits Schrouff. Die deed de club afgelopen zomer over aan de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega, maar die overnamepoging liep uit op een fiasco. Daarna stapte de coalitie onder leiding van Hogenelst en Koster in. Schrouff en de ondernemersgroep worden het nu niet eens over welk bedrag nog voor zijn rekening zou moeten komen. „De huidige bewindvoerders willen Frits bepaalde kosten laten betalen die niet op hem van toepassing zijn”, zegt Schrouffs adviseur Huub Mullenders daarover. „Er is discussie over een bepaald bedrag, maar dat kan van zijn levensdagen nooit de enige reden zijn voor de huidige problemen.”

Niet alleen

Dat Roda JC in financiële nood verkeert is bepaald niet voor het eerst. De laatste jaren maakte de club vele miljoenen verlies. Vorig voorjaar werd zelfs op het nippertje een faillissement afgewend. Terwijl over de benodigde 1,2 miljoen euro wordt gediscussieerd, staat Roda het water nu opnieuw aan de lippen. „Koster wil een groot deel van dat bedrag voor zijn rekening nemen, maar niet in zijn eentje. Het gaat erom dat anderen ook iets doen en hij niet alleen staat”, legt directeur Bouckaert uit. „Hogenelst kan op dit moment simpelweg niet meer doen.” De Zuid-Hollandse zakenman, die succes boekte met diverse franchiserestaurantketens, ziet zich door de coronacrisis plots geconfronteerd met tal van problemen. Volgens Bouckaert praat Roda nu met een partij die zich bij Hogenelst en Koster zou kunnen aansluiten. „Als er niemand meedoet, belanden we in een patstelling. Als er mensen zijn met oplossingen waardoor wij het seizoen kunnen afmaken, moeten ze zich bij hen melden. De problemen blijven hetzelfde, die zijn nu alleen even vooruitgeschoven.”

Bron: Dagblad De Limburger 

 


© Koempels Pleasure Dome